Denne er 100 % selvkjørende!

Den tenker selv. Den klarer seg uten ratt. Peugeot girer opp selvkjørende biler, her med en ladbar hybrid. Teknologien er klar! Er du?

Peugeot valgte å vise frem ny teknologi på Mobilmessen i Barcelona i februar 2017. Bilen er en ladbar og hundre prosent selvkjørende – eller Autonom som det også heter – bil! Dette er spennende nyheter fra Peugeot!

Klarer seg uten ratt, omtalt av DinSide

Som vanlig hadde den franske bilprodusenten – som for øvrig er i samtaler med General Motors om å overta Opel – valgt et spektakulært ytre for å vise teknologien de er i ferd med å utvikle. Peugeot planlegger å få en autonom bil på markedet i 2020.

Peugeot Instinct Concept skal ikke være den ultimate fremtidsbilen – den som vil eksistere når all trafikk er automatisert og det er blitt forbudt å kjøre bil. Nei, dette er et mellomledd, et kjøretøy som vil være med og bygge bro mellom vår tid og den forhåpentligvis fortsatt fjerne epoken som beskrives ovenfor.

Det er ikke tilfeldig at bilen vises på mobilmessen i Barcelona. Bakgrunnen for dette er at den vil være 100 prosent oppkoblet – i tett samarbeid med Samsung Artik Cloud. Ikke overraskende, er pressemeldingen som beskriver bilen overfylt med begrepene man må slynge om seg med i våre dager, som kunstig intelligens, tingenes internett, oppkobling til skyen, virtuell virkelighet (VR) og lignende. De som begynner å bli litt bekymret for at menneskets kontroll over sine omgivelser kan komme til å glippe litt etter litt i en ikke altfor fjern fremtid, er herved unnskyldt. Teknologien er i hvert fall klar.

Instinct Concept viser ikke bare hvordan den selvkjørende bilen, som «tenker» selv, og forstår sine omgivelser, vil være om bare tre til åtte års tid. Den viser også hvordan den vil kommunisere med andre objekter vi omgir oss med og tjenester vi er avhengige av. Et enkelt eksempel er hvordan den vil motta informasjon fra smartklokken din om hva slags form du er i og tilpasse seg og kjørestilen til det.

Eksempelvis kan den slå over i autonom modus fra aktiv modus dersom føreren er sliten. Bilen vil kunne kommunisere med smarttelefonen, PC-en, smartklokken, smarthuset og alle andre objekter tilknyttet tingenes internett, enten det dreier seg om kjøkkenredskaper eller andre oppkoblede gjenstander.

Maskinlæring

Teknologien er såkalt deep learning, der maskinen via sensorer og oppkobling til andre oppkoblede objekter og enheter, får tilgang til data om bilføreren og hans eller hennes omgivelser. og analyserer dem for å forstå, og tilpasse seg. Bilen vil etterhvert ha etablert profilen til den som kjører, og til enhver tid reagere deretter.

Det digitale førermiljøet, kalt i-Cockpit, er selvsagt sentralt. Dette er selve grensesnittet mellom maskinen og mennesket og Peugeot presiserer at konseptet er designet innenfra og ut i motsetning til hva som har vært vanlig tidligere. Her kan brukeren velge hvor stor kontroll han eller hun vil ha over bilen og kjøringen via fire kjøremodi, to autonome og to under førerens kontroll.

På standen i Barcelona kunne de besøkende selv gjøre diverse erfaringer med de selvkjørende funksjonene via en VR-installasjon. De fleste av disse er teknologi som er på plass i flere biler som selges i dag – men her er de altså knyttet sammen til et fullstendig selvkjørende kjøretøy.